Ο τόμος αυτός είναι ο τρίτος της αγγλόφωνης σειράς «Working Paper» του ΚΔΕΟΔ. Η μελέτη αναλύει τα κύρια νομικά και πρακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο της αναγκαίας χάραξης μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που οριοθετείται ήδη από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Το πρώτο Τμήμα της μελέτης παρουσιάζει την ανάπτυξη της μετανάστευσης αλλοδαπών στη σύγχρονη Ελλάδα και τα κύρια κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της μεταστροφής της χώρας από την περίοδο της αποστολής μεταναστών εργαζομένων στην περίοδο υποδοχής μεταναστών εργαζομένων. Στο δεύτερο Τμήμα αναλύονται οι τρεις κύριες φάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας από το 1991 έως το 2002. Το Τμήμα αυτό συμπληρώνεται από μια γενική θεώρηση των προσπαθειών της Ελλάδας να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση μέσω περιφερειακών διακρατικών συμφωνιών. Τέλος, το τρίτο Τμήμα της μελέτης εστιάζεται σε κύρια ζητήματα που αφορούν στην περιθωριοποιημένη κοινωνικο-πολιτική θέση του πληθυσμού των αλλοδαπών μεταναστών και των προοπτικών τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την επισήμανση των βασικών, κρίσιμων θεμάτων στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί μια ολοκληρωμένη ελληνική μεταναστευτική πολιτική, υιοθετώντας μία ολιστική μέθοδο δράσης σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο συγγραφέας είναι Διδάκτορας Νομικής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.